Czym różni się wypiekana karma Oven-Baked Tradition od innych karm suchych?

Sekret dobrej karmy tkwi nie tylko w ilości zawartych składników odżywczych, ale także w ich dostępności i skuteczności wchłaniania ich przez organizm przy trawieniu.

W procesach produkcji suchych karm występują różne metody ich przygotowania.

 Zdecydowana większość suchych karm dla psów czy kotów (około 95%) produkowana jest w procesie zwanym wytłaczaniem (ekstruzja), który jest podobny do sposobu przygotowania „fast food”.

Wytłaczanie jest popularne u producentów, ponieważ jest tanim, szybkim i elastycznym procesem, co pozwala na praktycznie dowolne kombinacje składników.

Proces ten rozpoczyna się od ciasta – mieszaniny surowców suchych i mokrych, które miesza się razem aż do utworzenia konsystencji podobnej do ciasta. Ciasto to następnie przekłada się do maszyny zwanej ekstruderem, w której jest ono ciągle mieszane i ogrzewane pod wysokim ciśnieniem, do temperatury dochodzącej nawet do 300 -400° C.

Ciasto jest wyciskane – lub wytłaczane – przez specjalne otwory o odpowiednim kształcie i wielkości (tzw. matryca), następnie jest odcinane przez nóż. Ostatnim etapem jest suszenie wyrobionych krokietów za pomocą suszarki, przez 20 minut w temperaturze dochodzącej do 200 ° C.

Wadą tego procesu jest to, że nie dostaniesz żadnego z naturalnie występujących składników odżywczych, które są zniszczone podczas ekstruzji. Krokiety są spryskiwane tłuszczem, olejami, minerałami i witaminami.

Syntetyczne substancje odżywcze nie są tak łatwo przyswajalne przez organizm i, pomimo długiego okresu trwałości, są mniej trwałe przy przechowywaniu i mogą być zniszczone podczas magazynowania lub transportu.

Innym źródłem niepokoju przy karmach ekstrudowanych jest fakt, że przy zanurzeniu w wodzie mają one tendencję do unoszenia i absorbują wilgoć w taki sposób, że znacznie zwiększają swoją objętość.

To doprowadziło wielu dietetyków do kwestionowania ich przydatności dla ras, które są podatne na skręt żołądka.

Ponadto, w procesie wytwarzania karmy suchej metodą ekstruzji, poprzez działanie wysokiej temperatury i ciśnienia, wytwarzają się nowe związki toksyczne, które mogą być kancerogenne.

 Alternatywą jest proces pieczenia karmy w piekarniku w niskich temperaturach.

W ten sposób przygotowane jedzenie jest zdrowe, smaczne, lekkostrawne i wpływa na dobre samopoczucie zwierzęcia.

 Karma Oven-Baked Tradition produkowana jest we własnej fabryce. Proces produkcji polega na wymieszaniu składników, formowaniu krokietów i pieczeniu ich na specjalnych platformach. Piece, w których proces pieczenia jest skomputeryzowany, stwarzają też możliwości wytworzenia produktu o wiele mniej przetworzonego, bardziej aromatycznego, bez zastosowania sztucznych dosmaczaczy.  Krokiety niepoddawane są działaniu wysokich temperatur i sile wielu atmosfer. Proces pieczenia jest jednak 10 razy dłuższy niż ekstruzja. 

Dzięki temu Oven-Baked Tradition jest karmą nisko przetworzoną.

Delikatniejszy, trudniejszy do wykonania, ale na wysokim poziomie wydajności sposób przygotowania jest zarezerwowany dla producentów, którzy przedkładają jakość nad ilością.

Pieczenie w piecu pozwala zatrzymać prawdziwe, naturalne smaki mięsa i warzyw, a brązowienie lub karmelizacja daje karmie bogaty, pikantny smak i kuszący aromat. Nie ma potrzeby natryskiwać produktu końcowego tłuszczem i aromatami, ani też dodawać żadnych substancji odżywczych, w celu nadrobienia strat z procesu gotowania, które widzimy w przypadku ekstruzji.

 Ten unikalny proces pieczenia ma jeszcze kilka zalet:

– zmienia trudne do strawienia cząsteczki „surowych” skrobi w łatwy do strawienia dekstryn,

– działa jako „prze-strawienie”, powodując mniejsze napięcie na układ trawienny psa albo kota i daje większy stopień absorpcji pożywienia, prawie 100%, w porównaniu do karmy ekstrudowanej, gdzie stopień absorbcji jest o połowę mniejszy.

Jelito psa i kota jest krótkie, pracuje ono w najbardziej efektywny sposób, gdy jedzenie jest skoncentrowane i może być szybko strawione.

Ważne witaminy, minerały i składniki odżywcze są następnie łatwo przyswajalne do układu pokarmowego zwierzaka.

Próba z wodą pokazuje, że granule w żołądku psa czy kota nie będą pęczniały i długo zalegały, jak to się dzieje z karmą ekstrudowaną, w której jest dużo powietrza.

Składniki odżywcze karmy Oven-Baked rozpuszczają się w krótkim czasie do postaci emulsji i łatwiej wchłaniają się z jelita cienkiego do krwioobiegu. Dzięki temu układ pokarmowy jest mniej obciążony, a proces trawienia ułatwiony. 

 Jako właściciel psa czy kota, masz wybór czym karmić swoje zwierzęta, każdy ma swoje zdanie na temat tego, co jest najlepsze.

Czy twój pupil  kiedykolwiek próbował karmy Oven-Baked Tradition?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *