Jak wybrać odpowiedni przysmak dla psa?

Właściciele psów często dająswojemu zwierzęciu różne przysmaki, nagradzając go podczas treningu i nauki za dobre zachowanie, a czasem tylko dlatego że chcą mu dać coś smakowitego.

Bez względu na to jakiej rasy jest pies, istnieje kilka ogólnych zasad do wyboru – nie tylko smacznych, ale także użytecznychprzysmaków dla psa.

Uważnie przeczytaj skład. Unikaj produktów, które mają w składzie środki konserwujące, barwniki, sztuczne aromaty i innewątpliwedodatki. Skład powinien być jak najbardziej prosty i zrozumiały.

Niektóre rasy psów mają skłonność do alergii. Nie warto dla nich kupowaćsmakołyków z kurczaka. Wybieraj przysmak z indyka lub wołowiny.

Nie kupuj smakołyków z wieprzowiny. To mięso jest zbyt tłuste dla psów.

Należy również powstrzymać się od kupowania przysmaków w kształcie wiórków – długie, cienkie kawałki mogą utknąć między zębami psa lub, co gorsze, w gardle lub jelitach.

Pamiętaj, aby sprawdzać datę produkcji i datę ważności. Dawno już minęły czasy, kiedy psy jadły to co jest gorsze. Teraz pies jest pełnoprawnym członkiem rodziny wymagającym wysokiej jakości żywności.

Nie daj się również skusić produktom mącznym dla psów. Rogaliki i ciastka są bogate w kalorie i mogą być przyczyną otyłości. Jest to szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy zwierzęta spędzają mniej czasu na dworze.

Dobrze gdy skład przysmaku zawiera witaminy. Jednak ich nadmiar jest szkodliwy dla organizmu, więc takie przysmaki powinny być traktowane z ostrożnością.

Staraj się wybierać niezbyt miękkie przekąski. Gdy pies przykłada starań, aby zjeść smakołyk, to tym samym czyści zęby i masuje dziąsła. Jest to przydatne w każdym wieku, ale jest szczególnie ważne dla szczeniąt podczas zmiany zębów.

Smakołyki, które są wykorzystywane jako nagroda w szkoleniu powinny być małe, jeden kęs. Jeśli pies długo je gryzie i żuje, prawdopodobnie zapomniza co jest nagrodzony.

Ale jeśli chcesz zabawić swojego psa podczas swojej nieobecności, przysmak powinien być wielkości nieco większej niż usta zwierzęcia.

Wybierając odpowiedni przysmak, można zachować zdrowie swojego psa i uczynić go szczęśliwym. Przysmaki mogą zwiększyć kaloryczność diety, więc ich ilość w codziennej diecie psa nigdy nie powinna przekraczać 10%.

Chrupiące przysmaki dla psów.

Różne smaki, kształty i rozmiary– to jest to,czym chrupiące przysmaki odróżniają sięjeden od drugiego. Wielkość przysmaku trzeba wybierać w zależności od wielkości psa. Lepiej wybierać firmę-producenta, która wytwarza produkty spełniające wymagania jakościowe.  Do chrupiących przysmaków nalezą krakersy (cookies), aby pomóc pozbyć się płytki nazębnej.

Miękkie smakołyki.

Miękkiesmakołyki charakteryzują się również różnymi smakami, kształtami i rozmiarami.  One są bardzo przydatne w trakcie szkolenia. W czasie szkolenia są bardzo wygodne w użyciu przysmaki w małych kawałkach żeby natychmiast zachęcić psa.

Tailswingers® – to przysmaki ze świeżego i lekko odwodnionego mięsa lub filetów rybnych ( podsuszone w piecu w mniej niż 90 ° dla łagodnego odwodnienia) w 31 unikalnych kombinacjach.

Receptura przekąsek Tailswingers® równoważy zdrową żywność i satysfakcję smaku do perfekcji.  Przysmaki są bardzo funkcjonalne i rozwiązują różnorodne potrzeby zdrowotne, zachowawcze i żywieniowe. Wszyscy przechodzą przez najbardziej rygorystyczne testy jakości i zawsze ze szczegółową informacją o wartości odżywczej w ich opakowaniu.

– Całkowicie bezpieczne dla zdrowia psa czy kota.

– Wysokiej jakości produkty, ponieważ zawierają mięso, które spełnia wymagania żywieniowe zwierząt domowych.

– Bezpieczne dla właścicieli, ale także dla tych, którzy spożywają je przez przypadek.

– Brak barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów, cukru, zbóż.

– O niskiej zawartości tłuszczu i soli.

– Praktyczne, przeznaczone do powtórnego zamykania opakowanie.  Dzięki temu są zawsze są świeże i nie wydzielają zapachu.

 

Suszone przysmaki.

Suszone przysmaki wykonane z naturalnej wołowiny i produktów ubocznych – nie tylko użyteczne, ale także bardzo smaczne dla zwierząt domowych. Te wysuszone delikatesy docenią nie tylko właściciele psówkarmionychkarmą suchą, ale także właścicieli, którzy wolą karmić swoje zwierzęta domową żywnością.

Naturalny smak i bardzo atrakcyjny zapach zachwyci nawet najbardziej wymagającego i selektywnego w karmach domowego pupila. Warto zauważyć, że zapach tych produktów jest dość specyficzny, niezbyt przyjemny dla ludzi, ale psy mają prawdziwą rozkosz gdy gryzą te smakołyki!

Ich stosowanie zwiększa skuteczność treningu, więc te smakołyki stały się wyborem wielu właścicieli psów. Jeśli zwierzę musi się czymś zająć przez kilka godzin, nie znajdziesz nic lepszego niż ten „długo-grający” smakołyk. Ma integralną strukturę włóknistą, która podczas żucia skutecznie działa jak szczoteczka do zębów, czyści zęby i wzmacnia dziąsła. Skład zawiera białko, dzięki czemu ten przysmak jest jeszcze bardziej użyteczny, jak również sole mineralne – wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.

Kości do żucia.

Oczywiście, to nie są prawdziwe kości zwierzęce. One są wykonane zesprasowanej skóry wołowej(rawhide) i skrobi kukurydzianej, łatwo przyswajalnych przez organizm. Są one znacznie bezpieczniejsze niż naturalna kość. Kości do żucia należy wybierać według odpowiedniego rozmiaru w zależności od wielkości i charakterystyki psa.

Kości do żucia bywają: półmiękkie (kruche), są to«węzły” w kolorze białym lub innym kolorze, w zależności od dodatków zawartych w ich składzie. Jeśli masz szczeniaka, a zmiana zębów nie jest jeszcze zakończona, wybierz tą opcję.  Także bywają kości prasowane. Ta kość jest gęstsza i mocniejsza, okres jejżucia będzie długim. Takie kości pasują dla dorosłych psów i dla takich, które żują agresywnie.

Według większości ekspertów, specjalna tekstura kości do żucia sprawia, że sąone bardzo korzystne dla zębów psa. Oczyszczająone nawet najbardziej odporną powłokę, pomagając utrzymać powierzchnię zębów twardą i gładką, co zapobiega jej ponownemu uformowaniu, zapobiegając chorobom i żółknięciu zębów.

Przysmaki z diety ludzkiej.

Aby zachęcić psa podczas treningu mogą być również użyte jakosmakołykdość zwykłe produkty. Ale musimy pamiętać – psy nie tolerują wszystkich produktów z diety człowieka.Konieczne jest, aby unikać sera kiełbasy, krakersów, ciasteczek i innej podobnejżywności. A pocieszyć swego pupila możnakawałkami marchewki, jabłka, chudego mięsa, drobiu, owoców morza, ponieważ one mogą być bardzo korzystne. Jednak produkty te muszą być wolne od przypraw i sosów. Zabrania się dawać psy cebulę, rodzynki i winogrona, ponieważ one mogą być toksyczne.

W żadnym wypadku nie podawaj psu kiełbasy! Ludzka żywność zawierają dużo soli i przypraw, a także w te produkty niemal zawsze są dodany tłuszcz i słonina. Dla psiego żołądka to jest prawdziwewezwanie.

 

Przysmaki liofilizowane.

Coraz więcej ludzi karmią swoje zwierzęta liofilizowanymi przekąskami. Psy i koty uwielbiają smak i konsystencję liofilizowanego łososia, kurczaka i kaczki. Właściciele zwierzątz chorobami alergicznymi skóry zwracają się do liofilizowanegomięsa jako źródła bezpiecznego pożywienia w postaci przysmaków. Te przekąski są o wiele lepsze dla zwierząt domowych niż przetworzone smakołyki, które zawierają substancje chemiczne i a nie wiadomo co jeszcze.

Sposób wytwarzania liofilizowanych mięsnych przysmaków jest wyjątkowy, ponieważ wodaodparowuje się bez wpływu na inne elementy. W zamkniętejkomorze świeże mięso natychmiast zamrożono do -50 stopni Celsjusza. Ponadto, pod wysokim ciśnieniem atmosferycznym lód natychmiast staje się parą, z pominięciem fazy ciekłej. A kawałek suszonego mięsa, pozostaję pełnowartościowym kawałkiem mięsa.

Zalety tego sposobu są następujące: a) utrzymanie  smaku i aromatu świeżego mięsa, b) utrzymanie nietkniętych składników i witamin (w przeciwieństwie do sposobu podsuszania  żywności  ciepłem) i c), nie ma potrzeby na środki konserwujące i środki barwiące.

Tym samym, przysmaki liofilizowanezachowują wszystkie swoje cenne składniki odżywcze i smak, więc nie ma wątpliwości, że pies i kot będą je kochać.

Biorąc pod uwagę powyższą informacje możemy łatwo zrozumieć, dlaczego: a) posiłki NASA są produkowane i przechowywane metodą liofilizacji. Szczególnie bardzo wrażliwe mięso z łososia najlepiej jest przechowywane i gotowe do spożycia po tym procesie, b) wiodące firmy w branży kawowej używają tej metody w celu utrzymania lepszego zapachu i wszystkich cennych składników kawy i c) tak zwane Superfoods suszą się w ten sposób dla przechowywania wszystkich niezbędnych kwasów tłuszczowych w produkcie!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *